Többoldalas dokumentumok szkennelése az Ubuntu Linux rendszeren

Irodai vagy akár otthoni munkánk során többször szükség lehet olyan dokumentumok - pl.: könyvek, újságok stb. - számítógépre való rögzítésére - melyek egy oldalnál nagyobb terjedelműek. Ilyenkor válhat hasznunkra, ha tudjuk, hogyan készítsünk egyetlen - több oldalból álló PDF dokumentumot, melyet később egyszerűen visszanézhetünk és kinyomtathatunk.

1.) Telepítés

Telepítsük fel a gscan2pdf csomagot Synaptic csomagkezelővel vagy pedig Terminál-ban a következő parancs segítségével:

sudo apt-get install gscan2pdf

2.) Használat

Sikeres telepítést követően indítsuk el az Alkalmazások -> Grafika -> gscan2pdf menüpontról az újonnan telepített programot.

Tegyük be az első oldalt a szkenner-be, és kattintsunk a menüsor harmadik - Scan document - ikonjára. A Device utáni részben ellenőrizzük le, hogy a szkenner van kiválasztva - ha nem, akkor válasszuk ki azt.

A Page Options feliratú fülön adjuk meg az oldalak számát - ha több oldalt is be szeretnénk olvastatni.

A Scan Options feliratú fülön pedig válasszuk ki a papír megfelelő méretét - Paper size -, a beolvasás forrását - Source -, a tömörítés módját - Compression -, a színmódot - Mode - és a felbontást - Resolution.

A beolvasás elindításához kattintsunk a Scan feliratú gombra.

Az összes oldal sikeres beolvasását követően válasszuk ki az ikonsor negyedik - Save as PDF - lehetőségét és adjuk meg a dokumentum adatait - készítés dátuma, szerző, cím, tárgy, kulcsszó. A Page Range feliratú résznél pedig megadhatjuk, hogy a jelenleg kiválasztott oldalt, vagy pedig mindet mentsük-e. Itt még lehetőségünk van a felbontást mértékét csökkenteni - Downsample to - és a tömörítés módját változtatni. Befejezésül kattintsunk a Mentés feliratú gombra és válasszuk ki a mappát vagy meghajtót, amelyre tárolni szeretnénk és adjunk nevet neki. Kattintsunk ismét a Mentés gombra.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.